Un lucru esential in cresterea acestei rase pretentioase este sa se mentina mereu curatenia, precum si o hrana corespunzatoare. Dupa cum ziceam, curatenia, dar si mediul ambient, sunt elemente de baza in cresterea armonioasa a Uriasilor Belgieni. Trebuie pastrat in permanenta un ambient confortabil, sanatos, care, mai tarziu, o sa fie sanatos si pentru consumator.Cat despre hrana, am optat petru o alimentatie bio care cuprinde in mare parte atat cereale cat si legume, asadar nu sunt incluse concentratele. Un alt factor cheie este temperatura, care trebuie sa fie intre 10 si sub 27 grade Celsius, in caz contrar Uriasul Belgian are de suferit din cauza inadaptabilitatii acestuia.
Nu in ultimul rand, acestia trebuie feriti de stres. Ce inseamna strs? Ieputrii sunt foarte sensibili pe plan psihologic, ceea ce inseamna ca o prezenta straina care ii viziteaza des ii poate produce la stari de agitatie si nu numai.
Toate aceste mici reguli cat si multe altele le pastram cu sfintenie pentru a ajunge la un numar cat mai mare de expemplare, dar si la acordarea clientului produse de calitate.
Petru mai multe detalii despre Uriasii Belgieni vizitati articolele anterioare.
luni, 28 noiembrie 2011
joi, 3 februarie 2011
Istoric - Uriasul Belgian
Rasa aceasta a luat nastere in perioada anului 1825 in provincia Flandra in districtul Gant, de unde si numele sau. Datorita calitatilor sale, rasa Uriasul Belgian s-a extins cu o mare repeziciune si de alte tari. In diferitele parti ale lumii, influenta factorii mediului inconjurator si incrucisarilor cu rase diferite, caracteristicile rasei s-au schimbat intr-o mica parte. Rasa a fost preluata si din nou prin selectie, factori de mediu, incrucisari si nu in ultimul rand din dornita crescatorilor din diferite tari de a creea noi soiuri, s-au fixat caracterele dorite si asa au aparut o serie de denumiri, precum Uriasul German, Uriasul Maghiar.
Iepurii cu acet tip de rasa sunt destul de pretentiosi. Ei au un consum specific ridicat si sunt tardivi. In conditiile de crestere industriala se ivesc adeseori mari greutati de reproductie; se imperecheaza greu, sterilitatea fiind frecventa.
Un dezavantaj al Uriasului Belgian il poate constitui lipsa de uniformitate a indivizilor. Adeseori apar defecte corporale organism slab, spate cocosat.
Sunt preferate, in general, in tara noastra rasele grele cum ar fi: rase cu par lung, cu referire directa la Angora, rasele mari - Uriasul Belgian, Berbec German, Berbec Francez, Fluturele German, Uriasul Alb, rase mijlocii - neozeelandez si chinchilla mare.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)