Rasa aceasta a luat nastere in perioada anului 1825 in provincia Flandra in districtul Gant, de unde si numele sau. Datorita calitatilor sale, rasa Uriasul Belgian s-a extins cu o mare repeziciune si de alte tari. In diferitele parti ale lumii, influenta factorii mediului inconjurator si incrucisarilor cu rase diferite, caracteristicile rasei s-au schimbat intr-o mica parte. Rasa a fost preluata si din nou prin selectie, factori de mediu, incrucisari si nu in ultimul rand din dornita crescatorilor din diferite tari de a creea noi soiuri, s-au fixat caracterele dorite si asa au aparut o serie de denumiri, precum Uriasul German, Uriasul Maghiar.
Iepurii cu acet tip de rasa sunt destul de pretentiosi. Ei au un consum specific ridicat si sunt tardivi. In conditiile de crestere industriala se ivesc adeseori mari greutati de reproductie; se imperecheaza greu, sterilitatea fiind frecventa.
Un dezavantaj al Uriasului Belgian il poate constitui lipsa de uniformitate a indivizilor. Adeseori apar defecte corporale organism slab, spate cocosat.
Sunt preferate, in general, in tara noastra rasele grele cum ar fi: rase cu par lung, cu referire directa la Angora, rasele mari - Uriasul Belgian, Berbec German, Berbec Francez, Fluturele German, Uriasul Alb, rase mijlocii - neozeelandez si chinchilla mare.